26.12.13

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και διηγήματα



Θέλεις να διαβάσεις μια χριστουγεννιάτικη ιστορία;

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα διάλεξε την ιστορία που θέλεις να διαβάσεις και κάνε κλικ στα μπλε γράμματα και στη συνέχεια στα μπλε γράμματα




Θέλεις να ακούσεις ένα παραμύθι;
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα

24.12.13

Κάλαντα από όλη την Ελλάδα


Να τα πούμε;





 Καλήν ημέραν άρχοντες
κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού την θεία γέννηση
να πω στ΄ αρχοντικό σας

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται
χαίρει η φύσις όλη

Εν τω σπηλαίω τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποιητής των όλων

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α !!!





Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.

Η ιστορία τους συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα, καθώς έχουν βρεθεί γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα, ενώ σε διάφορες παραστάσεις απεικονίζονται παιδιά της εποχής που κρατούν ομοίωμα καραβιού ή κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί και τραγουδούν για τον ερχομό του θεού Διονύσου.

Τα κάλαντα απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία και διαδόθηκαν 

πολύ τον 13ο αιώνα, στη Ρώμη, ενώ την εποχή του
Βυζαντίου κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα 

πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τα τραγουδούσαν

 συνοδεύοντας το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τυμπάνου
Τα κάλαντα έχουν θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Στην αρχή μιλούν και περιγράφουν το θρησκευτικό γεγονός , δηλαδή τη γέννηση του Χριστού και μετά ακολουθούν οι έπαινοι και οι ευχές για το νοικοκύρη και τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.




Μπορεί τα πιο γνωστά να είναι τα παραδοσιακά Κάλαντα Χριστουγέννων, αυτά που είπες και εσύ σήμερα, ωστόσο τα δικά τους Κάλαντα έχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μπορείς να ακούσεις κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολουθώντας τα παρακάτω βίντεο.

Κάλαντα Θράκης



Κάλαντα Ηπείρου

 

Κάλαντα  Πελοποννήσου



Κάλαντα Κρήτης



Κάλαντα Κέρκυρας



Κάλαντα Ικαρίας



Μωραϊτικα κάλαντα



Βυζαντινά κάλαντα



23.12.13

καλικάντζαροι

Καλικάντζαροι







Οι καλικάντζαροι ζουν κάτω από τη γη και όλο το χρόνο προσπαθούν με τα πριόνια τους να κόψουν το δέντρο που τη συγκρατεί. Όταν έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων παρατούν τη δουλειά τους και ανεβαίνουν πάνω στον κόσμο των ανθρώπων με σκοπό να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη για μερικές μέρες!




Ήρθαν οι Καλικάντζαροι - Λυκοκάντζαροι! Τριχωτοί... Λιγδεροί... άγριοι και πολύ – πολύ κουτοί! Οι καλικάντζαροι δεν είναι πάντα αστείοι! Είναι άγριοι, τρομακτικοί, αλλόκοτοι και λιγδεροί. Αλλοτε είναι θεόρατοι κι άλλοτε μια σπιθαμή. Αλλά είναι πάντα πεινασμένοι, πάντα έτοιμοι για καυγάδες, μαγαρισιές, χαλασιές και βρωμίσματα. 

Έχουν πάρα πολλά ονόματα, το ένα πιο περίεργο από το άλλο! Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο! 
Το χειρότερο είναι να ιδεί κανείς πως μοιάζουν! Μοιάζουν....
Έχουν μεγάλη μύτη, τριγωνικά πεταχτά αυτιά, μεγάλα πέλματα και μακριά δάχτυλα. Τα μαλλιά τους είναι πάντα ανακατεμένα και σκονισμένα αλλά τα κρύβουν καλά κάτω από τους γούνινους σκούφους τους. Τα ρούχα τους είναι χοντρά και κουρελιασμένα ενώ μερικοί δεν φορούν καθόλου ρούχα γιατί ζεσταίνονται πολύ! Δεν κυκλοφορούν ποτέ ξυπόλυτοι. Άλλοτε φορούν παπούτσια που η μύτη τους είναι στριφογυριστή προς τα πάνω και άλλοτε παπούτσια σιδερένια!




Οι καλικάντζαροι είναι πολύ σκανδαλιάρηδες! Πηδούν από το ένα δέντρο στο άλλο και από στέγη σε στέγη. Όταν οι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο ψάχνουν για χαραμάδες ή ανοιχτά παράθυρα για να τρυπώσουν μέσα στα σπίτια. Πολλές φορές γλιστρούν και από τις καμινάδες και κυλιούνται μέσα στις στάχτες. Δεν μπορούν να βλέπουν τακτοποιημένα σπίτια! Ανοίγουν τα ντουλάπια της κουζίνας και αδειάζουν τα τρόφιμα, ρίχνουν τα μαξιλάρια από τους καναπέδες κάτω, αναποδογυρίζουν τα βάζα και τα χαλιά και σκορπούν τη ζάχαρη άχνη από τους κουραμπιέδες σε ολόκληρο το σπίτι.






Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από τους καλικάντζαρους. Το μόνο που κινδυνεύει είναι η τάξη και η καθαριότητα του σπιτιού τους. Αν κλειδώνουν καλά τις εξώπορτες και ασφαλίζουν τα παράθυρα όλα θα παραμείνουν στη θέση τους ως το πρωί.


Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στην ησυχία της νύχτας ακούγονται τα ποδοβολητά τους πάνω στα κεραμίδια. Οι καλικάντζαροι κάνουν διάφορους θορύβους για να τρομάζουν τους ανθρώπους και να δηλώνουν την παρουσία τους. Ξέρουν, όμως, ότι η παραμονή τους πάνω στη γη κρατάει μέχρι την παραμονή των Θεοφανείων. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων οι ξύλινες καταπακτές, που οδηγούν στον κόσμο τους, κλείνουν και δεν ξανανοίγουν μέχρι την επόμενη χρονιά. Γι’ αυτό φροντίζουν να έχουν επιστρέψει πίσω στην ώρα τους παίρνοντας φυσικά μαζί τους όλα τα λάφυρα από τα σπίτια που μαγάρισαν!

Εύη Νικολαϊδου

Άλλες ονομασίες
«Καρκάτζια», «Καλκατζόνια» ή «Καλκατζάνια», «Καλκάνια», «Καλιτσάντεροι», «Καρκάντζαροι», «Σκαλικαντζέρια», «Σκαντζάρια», «Σκαλαπούνταροι», «Τζόγιες», «Λυκοκάντζαροι» και «Κωλοβελόνηδες», καθώς και τα θηλυκού γένους: «Καλικαντζαρού», «Καλικαντζαρίνες», «Καλοκυράδες», «Βερβελούδες» κ.ά.



Έθιμα Χριστουγέννων απο άλλες χώρες της Ευρώπης







Τα Χριστούγεννα είναι για τους Χριστιανούς το μεγάλο δώρο που έκανε ο Θεός στην ανθρωπότητα. Όπως και στη Ελλάδα ετσι και σε όλο τον κόσμο η κάθε χώρα έχει τα δικά της παραδοσιακά έθιμα!



Γαλλία
Tην παραμονή των Xριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Xριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.



Ολλανδία
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αγιος Νικόλαος φέρνει δώρα στα παιδιά το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, που είναι η παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Φορώντας μια κόκκινη καπαρντίνα, φτάνει στη χώρα από την Ισπανία με μια βάρκα. Αφήνει την βάρκα κοντά στη θάλασσα και μετά γυρίζει όλα τα χωριά και τις πόλεις πάνω σε ένα άσπρο άλογο, κουβαλώντας τα δώρα των παιδιών. Η παράδοση λέει ότι ο Αγ.Νικόλαος συνοδεύεται από τον υπηρέτη του, τον Swart Piet (Μαύρος Πέτρος), ο οποίος τον βοηθάει να μοιράσει τα δώρα.

Ιρλανδία
Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

Ιταλία
Oι εορτασμοί των Xριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα 

που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Pώμη. Tην 

παραμονή των Xριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά. O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνει το «appo» ( το κούτσουρο των χριστουγέννων) και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους.
Στις 6 Iανουαρίου, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Iησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά. Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση η La Befana σκούπιζε το σπίτι της, όταν δέκτηκε την επίσκεψη των Tριών Mάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Iησού. Oι Tρεις Mάγοι της ζήτησαν να τους ακολουθήσει, αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει από το σκούπισμα του σπιτιού. Aργότερα όμως, το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους Tρεις Mάγους. Δυστυχώς όμως, δεν τους βρήκε ποτέ. Aλλά συνεχίζει ακόμη την αναζήτησή της για τον Xριστό, γι' αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά.

Βουλγαρία
Σύμφωνα με ένα παλιό παραδοσιακό έθιμο, τις ημέρες των γιορτών τοποθετείται ένα στρώμα από άχυρα κάτω από το τραπεζομάντηλο, που συμβολίζει την φάτνη που γεννήθηκε ο Xριστός. Oι νοικοκυρές μαγειρεύουν δώδεκα διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του χρόνου που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι.

Τσεχία
Tα παραδοσιακά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αγοράζονται από τα καταστήματα, αλλά είναι τσόφλια αυγών μπογιατισμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα. Πιστεύεται ότι το βράδυ της παραμονής των Xριστουγέννων, πλανάται πάνω από τα σπίτια, ένα μαγικό πνεύμα, το οποίο σε αφήνει να δεις τί θα σου συμβεί στο νέο χρόνο που θα έρθει σε λίγες μέρες.
Αυστρία
Στην Aυστρία, η γιορτή του Aγίου Nικολάου, που είναι και ο Αγιος που φέρνει τα δώρα στα παιδιά, γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Πιστεύεται ότι την ημέρα εκείνη ο Αγιος Nικόλαος επισκέπτεται τα χωριά, συνοδευόμενος από αγγέλους και δαίμονες. Kρατά στα χέρια του λίστες με όλες τις καλές και κακές πράξεις των παιδιών και ανταμείβει όλα όσα υπήρξαν καλά παιδιά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Tα παιδιά ντύνονται άγγελοι και δαίμονες και γυρίζουν στους δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα και παίρνουν ως αντάλλαγμα γλυκά και ξηρούς καρπούς. Στην Aυστρία, τα παιδιά πιστεύουν ότι το Xριστουγεννιάτικο δέντρο, το φέρνει στο σπίτι ο μικρός Xριστός, όταν τα παιδιά απουσιάζουν από το σπίτι. Όταν ο μικρός Xριστός φτάνει στο σπίτι, κτυπά μια καμπανούλα που κρατά στα χέρια του, για να προειδοποιήσει τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι, τα οποία πρέπει να φύγουν αμέσως. Όταν τα παιδιά γυρίσουν στο σπίτι, το δέντρο είναι κιόλας στολισμένο.

Ισπανία

Σε όλα σχεδόν τα σπίτια στην Ισπανία, υπάρχει μινιατούρα της φάτνης μέσα στην οποία ήρθε στον κόσμο ο Ιησούς. Η μικρή αυτή φάτνη λέγεται «naciemento». Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα. Η επόμενη μέρα, δηλαδή την ημέρα των Επιφανίων, είναι η ημέρα κατά την οποία οι Τρεις Μάγοι προσκήνυσαν το νεογέννητο Ιησού και του πρόσφεραν τα δώρα τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Τρεις Μάγοι έρχονται το βράδυ πριν τα Επιφάνεια και γεμίζουν τα παπούτσια των παιδιών με δώρα.

Σουηδία

Στη Σουηδία, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο 

δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το 

μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά 

πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με 

κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα 

κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του 

ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».




Μεγάλη Βρετανία


Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον 

“Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του 

ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο 

τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την 

καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.


Χριστούγεννα με τον Μίκυ


Mickey's once upon a Christmas  (Χριστούγεννα με τον Μίκυ)
Παραγωγή: 1999
Είδος: animation
Διάρκεια: 70'



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε όλο τον κόσμο και ο στολισμός του ταυτίζεται με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων..
  Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. 

Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους

 ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του 

χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης 

της μητέρας Φύσης.

Στην Αγγλία, όπως και στην Γαλλία, οι Δρυίδες στόλιζαν 

βελανιδιές με φρούτα και κεριά προς τιμήν των Θεών τους

Οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι έφτιαχναν γιρλάντες

 και στεφάνια από αειθαλή δέντρα ως σύμβολα της αιώνιας 

ζωής. 

Υπάρχουν μαρτυρίες από το 336 μ.Χ ότι στις 25 Δεκεμβρίου

 στην Ρώμη γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια προς τιμήν του

 θεού Σατούρνο και οι Ρωμαίοι στόλιζαν διάφορα δέντρα με 

στολίδια όπως καρύδια ή άλλα φαγώσιμα.

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο υπήρχε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από την εποχή του Βυζαντίου, τον 6ο αιώνα περίπου μετά Χριστό. Χριστιανικά κείμενα περιγράφουν ότι κατά τη Βυζαντινή εποχή στους ναούς βρίσκονταν μεγάλα ορειχάλκινα δέντρα διακοσμημένα με διάφορα χρυσά, ασημένια και χάλκινα στολίδια που απεικόνιζαν ζωάκια, καρπούς, πουλιά, αυγά, κουδουνάκια.



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα, από τον μοναχό Άγιο Βονιφάτιο που θέλοντας να σταματήσει την μέχρι τότε ιερότητα της βελανιδιάς από τους ειδωλολάτρες, την αντικατέστησε με το έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.


Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.
Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.


O καθηγητής την Χριστιανικής Αρχαιολογίας Κώστας Καλογύρης, υποστήριξε ότι το έθιμο του δέντρου δεν έχει γερμανική προέλευση αλλά ανατολίτικη. 

Στις αρχές του 18ου αιώνα τα δέντρα άρχισαν να στολίζονται με κεριά και αντικείμενα υψηλής χρηματικής αξίας.

Μέχρι τότε ο στολισμός ενός δέντρου ήταν πολυτέλεια και γιαυτό τα συναντάμε μόνο σε σπίτια πλούσιων και στις εκκλησίες.



Από τον 18o αιώνα και μετά , παρατηρούμε σταδιακά πώς 

εισάγεται σιγά σιγά το έθιμο του στολισμού του δέντρου σε 

όλες τις χώρες και της Ευρώπης αλλά και την εξάπλωση 

του εθίμου στην Αμερική.





Πλέον ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου γίνεται σε όλα τα σπίτια κάθε χρόνο και όχι μόνο. Μεγάλα πολυκαταστήματα στολίζουν τα δικά τους μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στα κεντρικά σημεία της κάθε πόλης θα συναντήσουμε και ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ο στολισμός του δένδρου συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων και τη χαρά της φύσης με τη Γέννηση του Χριστού.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τους περισσότερους λαογράφους, το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα την εποχή του Όθωνα (πρώτα στο παλάτι στο Ναύπλιο και μετά στην Αθήνα), από τη δύση (Γερμανία ή Αγγλία).
Το στόλισαν για πρώτη φορά μπροστά από το καφενείο "Η ωραία Ελλάς" το 1848.
Όθωνας


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας


 Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν μας ήρθε από τους ξένους, γιατί ένα παρόμοιο έθιμο υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.
Η Ειρεσιώνη (<είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλαδί αγριελιάς 

(κότινος) στολισμένο με γιρλάντες από μαλλί λευκό και 

κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, 

καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του 

μήλου και του αχλαδιού). 


Με την ειρεσιώνη οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν  να 

ευχαριστήσουν τους θεούς  για τη γονιμότητα της χρονιάς 

που πέρασε και για να παρακαλέσουν να συνεχιστεί η καλή 

σοδειά και η γονιμότητα και την επόμενη χρονιά. 



Ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις 

Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).


Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή τη νοικοκυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.
Κατά την ανοιξιάτικη γιορτή του Απόλλωνα, παιδιά που κρατούσαν την ειρεσιώνη και τραγουδούσαν στίχους που παραπέμπουν σε νεοελληνικά κάλαντα , 9 αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Ειρεσιώνη


Στις μέρες μας η φαντασία οδηγεί στο στολισμό χριστουγεννιάτικων δέντρων που είναι  διαφορετικά από τα συνηθισμένα...


Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα δέντρα 


στον κόσμο!


Δέντρο από βιβλία

Δέντρο από λούτρινα ζωάκια



Γυάλινο δέντρο





Δέντρο από ανακυκλωμένα ποδήλατα




 Δέντρο από LED


Σοκολατένιο δέντρο




                     


            Δέντρο με χριστουγεννιάτικα αρτοσκευάσματα



Υποθαλάσσιο Δέντρο


Ήρθαν τα πάνω- κάτω! (ανάποδο δέντρο)


Φιλικό προς το περιβάλλον δέντρο!(από πλαστικά μπουκάλια)




Δέντρο με Swarovski


Λισαβόνα Πορτογαλία