8.1.14


ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Για να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία των σωμάτων χρησιμοποιούμε ειδικά όργανα που λέγονται θερμόμετρα
θερμόμετρο Φαρενάιτ-Κελσίου


Ένα θερμόμετρο είναι ένα όργανο που μετρά τη θερμοκρασία των πραγμάτων.
 Το όνομα αποτελείται από δύο μικρότερες λέξεις: "Θερμό" σημαίνει θερμότητα και "μετρητής" το μέσο για να μετρήσει τη θερμότητα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο για να μετρήσουμε την εξωτερική θερμοκρασία ή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μας, μέσα στο φούρνο της κουζίνας μας, ακόμη και τη θερμοκρασία του σώματός μας, εάν είμαστε άρρωστοι.
ηλεκτρονικά θερμόμετρα


θερμόμετρο υδραργύρου



1ο Βίντεο 
 Θερμοκρασία και θερμόμετρο (κινούμενα σχέδια)...





2ο Βίντεο
Ο Κέλσιος φτιάχνει το θερμόμετρο







Κέλσιος
Η κλίμακα που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας είναι η κλίμακα Κελσίου προς τιμήν του Σουηδού φυσικού Celsius που την επινόησε.
Στην κλίμακα αυτή η θερμοκρασία τήξης του παγου (δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία λιώνει ο πάγος) είναι 0 βαθμοί Κελσίου και η θερμοκρασία βρασμού του νερού είναι 100 βαθμοί Κελσίου

Φαρενάιτ


Η κλίμακα Φαρενάιτ χρησιμοποιείται κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική. Στην κλίμακα αυτή η θερμοκρασία τήξης του παγου είναι 32 βαθμοί Φαρενάιτ και η θερμοκρασία βρασμού του νερού είναι 272 βαθμοί Φαρενάιτ.


είναι παιχνιδάκι..

Πόση είναι η θερμοκρασία τους;




Ξέρεις πόση είναι η θερμοκρασία στον πλανήτη Άρη; Μήπως ξέρεις τη θερμοκρασία ενός παγωτού; Τη θερμοκρασία στην Ανταρκτική ή στην Κοιλάδα του Θανάτου;


Μπορείς να τα μάθεις όλα αυτά, πολύ απλά, παίζοντας το επόμενο παιχνίδι από τη NASA. Και μάλιστα με τρεις διαφορετικές κλίμακες μέτρησης: Κελσίου, Φαρενάιτ, Κέλβιν. Κάνε κλικ στην κλίμακα που επιθυμείς (Κελσίου, για αρχή) και στη συνέχεια μετάφερε κάθε εικόνα στη σωστή θερμοκρασία.

κάνε κλικ στην εικόνα



Ντύσε το αρκουδάκι να βγει για παιχνιδάκι...

Το αρκουδάκι βιάζεται να βγει έξω για παιχνίδι. Πρέπει να ντυθεί σωστά, μα δεν ξέρει τι να φορέσει. Μπορείς να το βοηθήσεις;

Ντύσε το αρκουδάκι σύμφωνα με τον καιρό που κάνει. Δες τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο και ντύσε κατάλληλα το αρκουδάκι, ώστε να μην κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνεται.


Πάτησε το κουμπάκι που ταιριάζει από τη δεξιά στήλη και έπειτα "βγάλε" το αρκουδάκι έξω από το σπίτι πατώντας "Go Outside". Με τα αντίστοιχα κουμπάκια πάνω αριστερά μπορείς να αλλάξεις το θερμόμετρο από κλίμακα Κελσίου σε Φαρενάιτ και το αντίστροφο.


Πηγή: Πέμπτη και καλύτεροι


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ




Παρουσίαση: Γρηγόρης Ζερβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου