27.3.14

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ: Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

Ένας σπουδαίος πολιτισμός ανακαλύφθηκε… στο πάτο της θάλασσας




Μια από τις αρχαιότερες πόλεις βρίσκεται στα Νότια της Λακωνίας απέναντι από την μαγευτική Ελαφόνησο.


Η βυθισμένη πολιτεία, o αρχαίος οικισμός «Παύλο Πέτρι», είχε άριστη ρυμοτομία, οδικό δίκτυο καθώς και σπίτια με κήπους. Οι αρχαιολόγοι εντοπίσαν ακόμη ένα μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.



Το 1904 ο γεωλόγος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη αρχαίας πόλης στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου, όμως για πολλά χρόνια δεν πραγματοποιήθηκαν συστηματικές έρευνες.

Το 2009 ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας με σκοπό την έρευνα του καταποντισμένου αρχαίου οικισμού με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανακαλύψεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς, βρέθηκε μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ αναφέρει «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου».



Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίστηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίστηκε από τσουνάμι.

Πηγή:http://gr.euronews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου