25.2.14

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ


Γρηγόρης Ζερβός
Ο συνδυασμός ενός μαλλιαρού σκύλου και του στατικού ηλεκτρισμού είναι πραγματικά ξεκαρδιστικός… Δείτε το βιντεάκι!










Παράδειγμα στατικού ηλεκτρισμού είναι οι κεραυνοί. Οι κεραυνοί είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ ενός σύννεφου και της Γης, και γίνονται όταν ένα σύννεφο που έχει αντίθετα ηλεκτρικά φορτία από την Γη πλησιάσει αρκετά κοντά σ’ αυτήν.
Αστραπές και κεραυνοί σε καταιγίδα



                                          Αστραπή, εκκένωση σε νέφος ή μεταξύ νεφών








Παίξε με τον στατικό ηλεκτρισμό στις επόμενες εφαρμογές. Ακολούθησε τις οδηγίες (αν δεν εμφανίζονται, πάτησε το κουμπί "βοήθεια").



24.2.14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

(ηλεκτρονικό βιβλίο)











Δελτίο καιρού





κλίμα ή καιρός; (άσκηση πολλαπλών επιλογών του Γ. Σαλονικίδη)

φτιάξε το δικό σου μετεωρολογικό χάρτη (απο eduportal.gr)

για ποια πόλη εκδόθηκε έκτακτο δελτίο καιρού; (από eduportal.gr)

διαδραστικές εφαρμογές από το ιστολόγιο : Μάθε παιδί μου γράμματα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ8 - ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ & ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΕΡΙΑ

Πείραμα



Παρουσίαση

Γρηγόρης Ζερβός
και τώρα λίγα μαγικά!!!
Αυγό σε μπουκάλι
από το ιστολόγιο μαγική κιμωλία

Πώς μπήκε όμως το αυγό στο μπουκάλι;



Δες το και εδώ


Εξήγηση:
Ασφαλώς και δεν πιστεύεις ότι αυτό είναι μαγικό. Όλα οφείλονται στη συστολή και τη διαστολή των αερίων. Μέσα στο μπουκάλι υπάρχει αέρας. Όταν θερμαίνεται, διαστέλλεται και ένα μέρος του βγαίνει από το μπουκάλι . Στη συνέχεια, τοποθετώντας το μπουκάλι σε παγωμένο νερό, ο αέρας που έχει απομείνει συστέλλεται αλλά είναι λίγος και πρέπει να εισχωρήσει κι άλλη ποσότητα. Έτσι στην προσπάθεια να μπει κι άλλος αέρας, πιέζεται και το αυγό προς τα μέσα και μπαίνει τελικά στο μπουκάλι. Όταν ο αέρας (στο τέλος του πειράματος) θερμαίνεται, τότε διαστέλλεται αλλά δεν έχει χώρο στο μπουκάλι. Το αποτέλεσμα είναι να πιέζει το μαλακό αυγό προς τα έξω, ώσπου να βγει από το μπουκάλι.


Το κέρμα που χοροπηδάει!!!

είναι στα αγγλικά αλλά μέχρι τα 56 δευτερόλεπτα μπορείς να δεις το πείραμα


Περίμετρος -Εμβαδόν



Παύλος Κώτσης

23.2.14

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους


Ενώ οι Βούλγαροι κατοικούσαν μέσα στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την υποχρέωση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κάνουν επιδρομές, άρχισαν σιγά – σιγά να παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας και να απλώνονται σε περισσότερα μέρη. Προσπάθησαν, στο κράτος που ίδρυσαν, να κάνουν δικές τους όλες τις περιοχές που ως τότε κατοικούσαν οι Σλάβοι.


Οι Βούλγαροι με αρχηγό τον Κρούμο έκαναν επιδρομές στην Θράκη και έφτασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οι Βυζαντινοί ύστερα από σκληρές μάχες τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν, αλλά σκοτώθηκε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Νικηφόρος ο Α΄.
Κρούμος


Όταν βασιλιάς των Βουλγάρων έγινε ο Βόγορης, οι σχέσεις έγιναν ειρηνικές.

Αυτό γιατί:
·   Ο Βόγορης έγινε χριστιανός με το όνομα Μιχαήλ.
·   Χιλιάδες Βούλγαροι βαφτίστηκαν χριστιανοί.
·   Πήραν, από τους Σλάβους, το Κυριλλικό αλφάβητο και έτσι οργάνωσαν το κράτος, την εκπαίδευση και την εκκλησία τους.
Βόγορης
Οι Βούλγαροι με νέο αρχηγό τον Συμεών, έκαναν νέους πολέμους. Ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων.
Συμεών
Οι Βούλγαροι με νέο αρχηγό τον Σαμουήλ λίγα χρόνια μετά, έκαναν επιθέσεις και προκάλεσαν καταστροφές στις ελληνικές περιοχές. Ύστερα από μακροχρόνιες συγκρούσεις, ο Βυζαντινός στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός νίκησε τους Βούλγαρους στο Σπερχειό ποταμό και ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ συνέτριψε(κατέστρεψε) το στρατό τους στο Κλειδί της Μακεδονίας
Βασίλειος Β

 Μετά από αυτές τις ήττες το Βουλγαρικό κράτος διαλύθηκε.
Σαμουήλ












Γ.Σουδίας

19.2.14

Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας

Οι άνθρωποι για να συγκρατήσουν, να αποθηκεύσουν το νερό των ποταμών και να το χρησιμοποιήσουν για άρδευση, ύδρευση και παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζουν φράγματα. Με την κατασκευή φραγμάτων δημιουργούνται τεχνητές λίμνες.


Τεχνητές λίμνες για άρδευση:
η λίμνη Κερκίνη και η λίμνη του Πηνειού στην Πελοπόννησο. Html (Imagine applet)
ΕικόναΤεχνητές λίμνες για ύδρευση

η λίμνη του Μόρνου και του Μαραθώνα για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.

ΕικόναΤεχνητές λίμνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
 η λίμνη του Λάδωνα, του Λούρου, του Ταυρωπού, των Κρεμαστών, του Καστρακίου, του Πολύφυτου και του Άραχθου.
Κερκίνη
Καστρακίου
Πλαστήρα
Μόρνου
Μαραθώνα
Δόξα

Πολυφύτου




Κρεμαστών





Άρδευση




Ύδρευση



παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος



Υδροβιότοποι






Οι λίμνες που χάθηκαν…

Στη χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια πολλές λίμνες αποξηράνθηκαν. Οι αιτίες που οδήγησαν στην αποξήρανση ήταν το μεγάλο πρόβλημα της ελονοσίας (αρρώστια που προερχόταν από τα κουνούπια των λιμνών) και οι μεγάλες ανάγκες για καλλιεργήσιμη γη.
ΕικόναΣτη Βοιωτία βρισκόταν η μεγάλη λίμνη της Κωπαΐδας. Αποξηράνθηκε το 1889, για να γίνει καλλιεργήσιμη έκταση.
ΕικόναΣτην Ήπειρο βρισκόταν η λίμνη Αχερουσία 
(γνωστή ως είσοδος του Άδη). Αποξηράνθηκε το 1950 για την καλλιέργεια βαμβακιού και ρυζιού.
ΕικόναΣτη Θεσσαλία βρισκόταν η μεγάλη, μα και πολύ σημαντική από οικολογική άποψη, λίμνη Κάρλα. Αποξηράνθηκε το 1960 για καλλιέργεια


ταξίδι στις λίμνες της Ελλάδας με το Google Earth

Κάνε κλικ στο εικονίδιο.Κατέβασε το αρχείο και δες τις λίμνες της Ελλάδας Google Earth (kmz)

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων β μέρος

Βρες στη σελίδα αυτή το θέμα που έχεις αναλάβει, διάβασε τις πληροφορίες και επίλεξε αυτές που θεωρείς πιο σημαντικές(θυμήσου λίγες 3 με 4 σειρές )για να μας τις παρουσιάσεις στην τάξη.
Πεκίνο


Το Πεκίνο (北京) είναι η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είναι μια υπερσύγχρονη πόλη. Έχει περίπου 14.500.000 κατοίκους. 




Ιστορία: Το Πεκίνο είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας.Από το 723 π.Χ. αναφέρεται στην Ιστορία με το όνομα Κι.  Αργότερα, οι Μογγόλοι αυτοκράτορες Τζένγκις Χαν και Κουμπλάι Χαν την έκαναν έδρα τους και το Πεκίνο γνώρισε μεγάλη ακμή. Σ' αυτήν την ακμή τη βρήκε όταν έφτασε εκεί ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο, που την περιέγραψε σαν παραμυθένια πόλη.

Σινικό τείχος



ΠΕΤΡΙΝΟΣ"ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ"


Στην Βόρεια Κίνα, απότην αρχή της Σινικής Θάλασσας έως τα βάθη της Κεντρικής Ασίας, ξετυλίγεται το ΣινικόΤείχος.


 Eίναι ένα γιγαντιαίο κατασκεύασμα, το οποίο σε πολλά σημεία έχει 7,5μέτρα ύψος..  Το συνολικό μήκος του φτάνει τα  8.851,8 χιλιόμετρα, από τα οποία περίπου τα 2.400 χμ.είναι συνεχόμενα. 
Κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου που κατασκευάστηκε ποτέ και γι’ αυτό ονομάζεται και Μέγα Τείχος.
 Τα πρώτα τμήματά του χτίστηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Στη συνέχεια ξαναχτίστηκαν και επεκτάθηκαν, από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644 μ.Χ.), προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από κάθε απειλή του βορρά και  από τις επιδρομές των μογγολικών και τουρκικών φυλών. 

Το Σινικό Τείχος κατασκευάστηκε κυρίως από χώμα και χαλίκια, ενώ η πρόσοψή του είναι ενισχυμένη με πέτρες και τούβλα για να είναι ανθεκτικό σε κάθε είδους επιθέσεις.
Κατά διαστήματα έχει τετράγωνους πύργους,στους οποίους βρίσκονται οι φρουροί του.

Το Σινικό Τείχος, είναι τόσο τεράστιο που λέγεται ότι φαίνεται ακόμα και από το διάστημα. Στην πραγματικότητα απλά το τείχος είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει ορατό με γυμνό οφθαλμό από τόσο μεγάλη απόσταση.

Τρισδιάστατη περιήγηση στο σινικό τείχος





Μπορείς επίσης να το δεις στο χάρτη κάνοντας κλικ εδώ 

Μαδαγασκάρη



H Μαδαγασκάρη είναι νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 τετραγωνικά χμ , πληθυσμό 20.763.897 κατοίκων και το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου. Βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής .
Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ανταναναρίβο. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στην αλιεία και στον τουρισμό. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 από τη Γαλλία, της οποίας υπήρξε αποικία.

 Πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου

Πυραμίδες της Γκίζας
Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό.
Για το χτίσιμο της πυραμίδας χρειαζόταν σκληρή πέτρα.  Ο Φαραώ θαβόταν μαζί με τα αγαπημένα του αντικείμενα.  Όλες οι πυραμίδες βρίσκονται στην δυτική όχθη του Νείλου, όπου δύει ο ήλιος,  προφανώς για θρησκευτικούς λόγους.
Η Πυραμίδα του Χέοπα έχει μέγεθος όσο 7 ή 8 γήπεδα ποδοσφαίρου  μαζί . Ο Ηρόδοτος είπε ότι για να χτιστεί η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα χρειάστηκαν 100.000 εργάτες, για 20  χρόνια.

Πυραμίδα του Χέοπα

Εσκιμώοι 

Εσκιμώος
Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας.
Περιοχή που ζουν Εσκιμώοι


Κατάφεραν να επιζήσουν σε πολύ κρύο και πάγο κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση(ντύσιμο). Η φώκια τους είναι χρήσιμη και για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται. Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς.

Κύριος σύντροφος της ζωής τους είναι η βάρκα τους και τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Η δύναμή τους επίσης είναι μεγάλη και βοηθάνε τον Εσκιμώο στη μετακίνησή του σέρνοντας το έλκηθρό του.

Οι Εσκιμώοι κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου. Το χειμώνα και σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν τα περίφημα παγόσπιτά τους, τα "ιγκλού". Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας.
Ιγκλού


Η Ολυμπία








Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται πίσω στο 776 π.Χ. και γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια.


Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρευσε την τέλεσή τους γιατί αναφέρονταν στην  αρχαία θρησκεία.

Αίσωπος


Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και Μυθογράφος. Θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, από πολλούς μάλιστα αμφισβητείται ακόμη και η ύπαρξή του.
Είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, και πατέρας του αρχαίου μύθου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν έγραψε μήτε μια λέξη, αλλά όλους τους μύθους τους διηγιόταν προφορικά!!!




Πρωταγωνιστές στους μύθους του Αισώπου είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, ο λύκος, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά.

Οι μύθοι του είναι κυρίως σύντομοι διάλογοι μεταξύ ζώων που μιλούν και κάνουν πράγματα σαν να είναι άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και μερικοί μύθοι με ανθρώπους ή θεούς. Ο χαρακτήρας τους είναι διδακτικός, συμβολικός κι αλληγορικός.

Οι Μύθοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι οι μύθοι του ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί.








        Σεχραζάτ Χίλιες και μία νύχτες




 Οι Χίλιες και μία νύχτες (αραβικά: كتاب ألف ليلة وليلة) είναι συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία που συγκεντρώθηκαν σε ένα βιλίο. 
Είναι επίσης γνωστή ως Αραβικές νύχτες ή Παραμύθια της Χαλιμάς.
Στις Χίλιες και Μία Νύχτες, η νεαρή Σεχραζάτ είναι η κόρη του βεζύρη, που  επινοεί πολλές ιστορίες και παραμύθια για να αποσπάσει την προσοχή του συζύγου της, Σαχριάρ, και να γλιτώσει από το θάνατο.


                      Ο πύργος του Άιφελ



Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης τουΠαρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. 

Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι πολύ σταθερή.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα(ανσασέρ). Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.
Ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλές σκηνές ταινιών.
                     
               
                   Χριστόφορος Κολόμβος 



 Ο Χριστόφορος Κολόμβος  (μεταξύ 26 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου 1451 – 20 Μαΐου 1506) ήταν Ισπανός θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς, διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Έκανε 4 ταξίδια σε αμερικανικά εδάφη. Το κράτος Κολομβία έχει πάρει το όνομά του από αυτόν.


                         Μαίρη Πόπινς



Το 1934 η Πάμελα Λίντον Τράβερς έγραψε ένα μυθιστόρημα στο οποίο κεντρική ηρωίδα είναι η Μαίρη Πόπινς που είναι μια νταντά με υπερφυσικές ικανότητες η οποία επισκέφτεται το σπίτι μιας προβληματικής λονδρέζικης οικογένειας προκειμένου να συνεισφέρει στην καλυτέρευση της ζωής των μελών της. Το βιβλίο αυτό γυρίστηκε σε ταινία από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και αγαπήθηκε πολύ σε όλο τον κόσμο

                       

          Χανς Κρίστιαν Άντερσεν


Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν  λογοτέχνης και συγγραφέαςπαραμυθιών. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805  στη  Δανία. Ο πατέρας του με τον καιρό ξέπεσε και δούλευε παπουτσής, για να ζήσει την οικογένειά του. Αλλά, μην μπορώντας να αντέξει στη φτώχεια, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό, με τη μητέρα του για μόνο στήριγμα.

Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Όταν μεγάλωσε πήγε σε πολλές χώρες και έγραψε πολλά βιβλία.Έγινε πολύ διάσημος.


Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία.











                        Αράχνη Ανάνσε


Πρόκειται για μια έξυπνη και γενναία αρσενική αράχνη που είναι ήρωας παραδοσιακών παραμυθιών από την Αφρική. Με την εξυπνάδα της , τον ηρωισμό της και τον χαρακτήρα της κατάφερε  τον θεό των παραμυθιών να της χαρίσει όλες τις ιστορίες του.

Αν θες διάβασε ένα παραμύθι κάνοντας κλικ εδώ

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων 



Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. 
Πρόκειται για κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας του Βρετανού συγγραφέα και μαθηματικού Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, περισσότερο γνωστού με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, που κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865. Περιγράφει με λεπτή φαντασία και παιδικό αυθορμητισμό τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο.
Η ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας, μέσα από τα οποία, ο Κάρολ καυτηριάζει γεγονότα και αντιλήψεις της εποχής του.  Μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αποτελούσε ίσως το διασημότερο βιβλίο του είδους του στον κόσμο.






                        Τομ Σόγιερ


Είναι ο ήρωας του βιβλίου του Μάρκ Τουέην "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ"
 Πλημμυρισμένη με χιούμορ, ζεστασιά, δράση και μια σειρά από ακαταμάχητους χαρακτήρες, η ιστορία παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο μια ζωηρή εικόνα ζωής σε μια μικρή πόλη στις όχθες του ποταμού Μισσισσιππή.


Ένα έξυπνο και πολύ ζωηρό παιδί, ο Τόμ Σώγερ, ζει με τα ξαδέλφια και τη θεία Πόλυ, στο Μιζούρι. Μαζί με τον περιπλανώμενο φίλο του Χακ Φίν οργανώνουν παιγνίδια, αγώνες, πολεμικές αναμετρήσεις με νεκρούς και τραυματίες, μπαίνουν μέσα σε επικίνδυνα σπήλαια όπου και χάνονται, υποδύονται τους πειρατές στον ποταμό Μισισιπή. Και βέβαια, με τα κατορθώματά τους, προσπαθούν να εντυπωσιάσουν όμορφα κορίτσια και ειδικά την Μπέκι Θάτσερ. Μια ιστορία ξενοιασιάς γεμάτη χρώματα και ιστορίες από μια μακρινή εποχή που όμως δείχνει ότι η παιδική ψυχή δεν αλλάζει γιατί είναι ό,τι πιο ζωντανό και όμορφο συναντάμε στην πορεία της ζωής.

                             

                           Βίκινγκ


Οι Βίκινγκ ήταν  ένας λαός της Βόρειας Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι, μισθοφόροι (ή και τα τέσσερα μαζί) σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης.Έκαναν μεγάλα ταξίδια με τα καράβια τους και ήταν γενναίοι και δυνατοί πολεμιστές.
Ζούσαν στην Σκανδιναβία και τέσσερα σημερινά έθνη κατάγονται  από αυτούς:οι Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, Ισλανδοί. 
Έπαιξαν ρόλο στην ιστορία έξι ακόμη σημερινών κρατών: Μ.Βρετανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ρωσία, Λευκορωσία,Ουκρανία.