23.2.14

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους


Ενώ οι Βούλγαροι κατοικούσαν μέσα στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την υποχρέωση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κάνουν επιδρομές, άρχισαν σιγά – σιγά να παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας και να απλώνονται σε περισσότερα μέρη. Προσπάθησαν, στο κράτος που ίδρυσαν, να κάνουν δικές τους όλες τις περιοχές που ως τότε κατοικούσαν οι Σλάβοι.


Οι Βούλγαροι με αρχηγό τον Κρούμο έκαναν επιδρομές στην Θράκη και έφτασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οι Βυζαντινοί ύστερα από σκληρές μάχες τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν, αλλά σκοτώθηκε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Νικηφόρος ο Α΄.
Κρούμος


Όταν βασιλιάς των Βουλγάρων έγινε ο Βόγορης, οι σχέσεις έγιναν ειρηνικές.

Αυτό γιατί:
·   Ο Βόγορης έγινε χριστιανός με το όνομα Μιχαήλ.
·   Χιλιάδες Βούλγαροι βαφτίστηκαν χριστιανοί.
·   Πήραν, από τους Σλάβους, το Κυριλλικό αλφάβητο και έτσι οργάνωσαν το κράτος, την εκπαίδευση και την εκκλησία τους.
Βόγορης
Οι Βούλγαροι με νέο αρχηγό τον Συμεών, έκαναν νέους πολέμους. Ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων.
Συμεών
Οι Βούλγαροι με νέο αρχηγό τον Σαμουήλ λίγα χρόνια μετά, έκαναν επιθέσεις και προκάλεσαν καταστροφές στις ελληνικές περιοχές. Ύστερα από μακροχρόνιες συγκρούσεις, ο Βυζαντινός στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός νίκησε τους Βούλγαρους στο Σπερχειό ποταμό και ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ συνέτριψε(κατέστρεψε) το στρατό τους στο Κλειδί της Μακεδονίας
Βασίλειος Β

 Μετά από αυτές τις ήττες το Βουλγαρικό κράτος διαλύθηκε.
Σαμουήλ












Γ.Σουδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου