18.2.14

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ7-ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΓΡΑ

Όπως και  στα  στερεά έτσι και όταν ένα υγρό θερμαίνεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του κατάσταση τότε διαστέλλεται, δηλαδή μεγαλώνει ο όγκος του. 
Επίσης όταν ένα υγρό ψύχεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του κατάσταση τότε συστέλλεται, δηλαδή ο όγκος του μικραίνει.

ΠΕΙΡΑΜΑ



Πώς λειτουργεί ο πυροσβεστήρας; Δείτε το βίντεο. Βέβαια είναι στα αγγλικά ,αλλά με αυτά που είπαμε στην τάξη θα μπορέσετε να το καταλάβετε χωρίς υπότιτλους







Πάνω από τους 4ο C το νερό συμπεριφέρεται όπως όλα τα υγρά, δηλαδή όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο όγκος του (διαστέλλεται).
Κάτω όμως από τους 4ο C η συστολή είναι ανώμαλη. Όταν ψύχεται, ο όγκος του μεγαλώνει και η πυκνότητά του ελαττώνεται. Δηλαδή αντί να συστέλλεται, διαστέλλεται. Έτσι ο πάγος είναι πιο ελαφρύς από το νερό και επιπλέει σε αυτό.


Όταν λοιπόν η θερμοκρασία του νερού που είναι στην επιφάνεια φθάσει στους 4 °C, αυτό το στρώμα ως πυκνότερο βυθίζεται προς τον πυθμένα. .  Λόγω του ότι ο πάγος έχει μικρότερη πυκνότητα από το υγρό νερό επιπλέει και εμποδίζει τα στρώματα του νερού που βρίσκονται κάτω από αυτόν, να παγώσουν και αυτά. Έτσι οι υδρόβιοι οργανισμοί διατηρούνται στη ζωή.
Τι θα συνέβαινε αν ο πάγος βυθιζόταν; 




Γ. Ζερβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου