17.11.13

9. Η Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική



9. Η Αυτοκρατορία χωρίζεται
σε Ανατολική και Δυτική

Ο Θεοδόσιος χωρίζει ξανά την αυτοκρατορία σε Ανατολική και Δυτική. Η
Ανατολική (Βυζαντινή) οργανώνεται και προοδεύει. Οι Γότθοι κατακτούν τη
Δυτική. Οι Βάνδαλοι περνούν στην Αφρική και κυριεύουν την Καρχηδόνα.
εικόνα

Η 
βυζαντινή αυτοκρατορία έμεινε ενωμένη έως τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα. Επειδή όμως μετακινούμενοι λαοί – Ούνοι, Γότθοι και Βάνδαλοι – παραβίαζαν τα βόρεια σύνορα και απειλούσαν την αυτοκρατορία, ο θεοδόσιος λίγο πριν το θάνατό του (395 μ. Χ.), μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα.




Ο Αρκάδιος πήρε το ανατολικό τμήμα και ο Ονώριος το δυτικό.

Χάρτης του Ανατολικού και του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους μετά τη διαίρεση της αυτοκρατορίας από το Θεοδόσιο.


Ο Αρκάδιος και ο γιος του Θεοδόσιος Β’ που τον διαδέχτηκε, οργάνωσαν το ανατολικό κράτος και αντιμετώπισαν τον κίνδυνο με πολεμικά και διπλωματικά μέσα. 
                                                                   ΑΡΚΑΔΙΟΣ
  •  Οχύρωσαν με διπλό τείχος την Πόλη,

  • Έβαλαν πλωτές φρουρές στο Δούναβη  
  • Έκλεισαν πολυδάπανες συμφωνίες ειρήνης με τους  γείτονες που τους απειλούσαν.
  • Έδωσαν γη για καλλιέργεια και τους πήραν ως μισθοφόρους στο βυζαντινό στρατό





Οι κάτοικοι του Ανατολικού κράτους εκτιμούσαν όλα αυτά, ένιωθαν ασφαλείς και βοηθούσαν το έργο των αυτοκρατόρων. Αν και ανήκαν σε διαφορετικά έθνη, αποδέχονταν όλοι το ρωμαϊκό νόμο, τη χριστιανική θρησκεία και την ελληνική γλώσσα. Ήταν τα κοινά στοιχεία που τους ένωναν.



Το δυτικό κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις γοτθικές φυλές γιατί ήταν αδύναμο οικονομικά και στρατιωτικά και έτσι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά:



Οι Γότθοι με αρχηγό τον Αλάριχο κατάφεραν να κυριεύσουν τη Ρώμη (410 μ. Χ.) και να τη λεηλατήσουν και στη συνέχεια αποχώρησαν.




Οι Ούνοι με αρχηγό τον Αττίλα, απειλούσαν τα σύνορα του δυτικού κράτους. Ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος, αφού συμμάχησε με τους Γότθους, τους νίκησε και συνέτριψε το στρατό τους στα Καταλαυνικά Πεδία.

Αττίλας







Οι Βάνδαλοι, με αρχηγό τον Γελίμερο, πέρασαν το Ρήνο και μέσα από τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στο Γιβραλτάρ, πέρασαν στη βόρεια Αφρική, κατέλαβαν την Καρχηδόνα και την έκαναν πρωτεύουσά τους.



Οι Γότθοι κατέκτησαν τις δυτικές επαρχίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και ο αρχηγός των Οστρογότθων Θευδέριχος ίδρυσε το γοτθικό βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ραβέννα. 



Έτσι το δυτικό κράτος το 476 μ. Χ. διαλύθηκε οριστικά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου