28.11.13

Η ζωή στα νησιά

Η ζωή στα νησιά

Το έδαφος των ελληνικών νησιών είναι γενικά ορεινό και δεν προσφέρεται για αγροτικές ασχολίες. 
Έτσι, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών γίνονται κυρίως ναυτικοίψαράδεςσφουγγαράδες. Τα νησιά μας είναι υπερήφανα για την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας. Ορισμένα νησιά φημίζονται για τους καλούς ναυτικούς και τους εφοπλιστές τους. Ορισμένα άλλα είναι ονομαστά για τους σφουγγαράδες τους. Τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό τουριστών. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για χιλιάδες νησιώτες.

Αλιεία



Στην σημερινή εποχή πλέον οι ψαράδες είναι ελάχιστοι. Ακόμα και στα νησιά δεν υπάρχουν ψαράδες. Ένα ποσοστό 80% δεν ασχολείται καθόλου με την αλιεία στα νησιά. Ένας ακόμα λόγος παρακμής της αλιείας είναι και η εξαφάνιση κάποιων ψαριών (ειδών) τα οποία αποτελούσαν βασικό παράγοντα στην τροφή των ανθρώπων.
Στη Σκόπελο για παράδειγμα υπάρχουν γύρω στους 15 ψαράδες (έμπειροι) με βάρκες οι οποίοι προμηθεύουν ιχθυοπώλες ή ταβέρνες. Τα κέρδη για τους ψαράδες είναι μηδαμινά. Κάθε ψαράς έχει και δεύτερη ασχολία. Δεν μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του με τα χρήματα από την αλιεία.
Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η περιοχή των Βόρειων Σποράδων αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν εξαίρετο ψαρότοπο και πολλοί κάτοικοι του νησιού ακόμη και επισκέπτες ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψάρεμα.
Γεωργία


Οι καλλιέργειες των σιτηρών, των οσπρίων, της ελιάς και του αμπελιού ήταν οι βασικές γεωργικές ασχολίες των νησιωτών μας στο Αιγαίο. Ελάχιστες είναι πλέον οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά και όσπρια και -χρόνο με το χρόνο- όλο και περισσότεροι ελαιώνες εγκαταλείπονται. Όμως, συνεχίζεται η καλλιέργεια   αμπελιών και η παραγωγή κρασιού .

Κτηνοτροφία





Σήμερα με την κτηνοτροφία ασχολούνται πλέον ελάχιστοι.Ο Τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τα νησιά.

Τουρισμός
Ελλάδα: Ένας παγκοσμίως αναγνωρίσιμος προορισμός




Η πιο σημαντική πηγή εσόδων των νησιωτών είναι ο τουρισμός, αφού κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται διάφορα ελληνικά νησιά και μάλιστα τελευταία αύξηση της τουριστικής κίνησης παρουσιάζουν και τα νησιά της άγονης γραμμής, δηλαδή των νησιών που έχουν λίγους κατοίκους και είναι απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν εξυπηρετούνται ούτε με συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ούτε και με αξιόλογα πλοία.

Σφουγγαράδες Καλύμνου ~ Οι δύτες του γαλάζιου







Η Κάλυμνος, απόκτησε παγκόσμια φήμη σαν τόπος δυτών και σφουγγαράδων. Η σπογγαλιεία συνέβαλε στην οικονομική ευημερία του τόπου.

Οι Καλύμνιοι δύτες ήταν διάσημοι σε όλη την Μεσόγειο και δεν χρησιμοποιούντο μόνο για την σπογγαλιεία, αλλά και για κάθε καταδυτική εργασία.


Νησιά άγονης γραμμής

Τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου